Integratie van gezondheidsinformatie

 

Stappenteller in de Digitale Buddy

De Digitale Buddy heeft de beschikking over een nieuwe functionaliteit. Vanaf nu kun je gezondheidsinformatie van je telefoon integreren met de Digitale Buddy. We beginnen met de stappenteller. Deze data zijn een goede indicator van hoeveel je dagelijks/wekelijks/maandelijks beweegt en dus erg handig om over een langere periode bij te houden. Deze inzichten kunnen bijdragen aan bewustwording van je activiteiten.

Hoe krijg je de informatie uit de stappenteller of je telefoon in de Digitale Buddy? Via Google Fit (Android) of de Apple Gezondheid app (Apple). Dit betekent dat je de stappenteller en daarbij behorende app gaat koppelen aan de Google Fit of de Apple Gezondheid app. Als dit is gelukt, moet je in de Digitale Buddy toestemming geven om de gegevens te gebruiken. We leggen het stap-voor-stap uit in onderstaande handleiding voor Android en Apple.
Let op: het kan zijn dat er tussen de verschillende stappentellers kleine verschillen zitten in het aantal stappen dat zij registreren. Het blijft een indicator en gaat niet om de precieze cijfers.

Handleiding voor integratie met Android en Google Fit.

Handleiding voor integratie met iOS en Apple Gezondheid.

 

Handleiding voor integratie met Android en Google Fit

Heb jij een Android telefoon? Dan kan de Digitale Buddy informatie over je stappen alleen uit Google Fit halen. Je hebt dus een Google Fit account nodig om je stappen terug te kunnen zien in de Digitale Buddy. Ook moet je de app van je stappenteller verbinden met Google Fit. Als je geen stappenteller hebt maar je telefoon gebruikt als stappenteller, hoef je dus alleen Google Fit te gebruiken en die te verbinden met de Digitale Buddy.

Het werkt zo:

 

1 – Zorg ervoor dat je een account hebt op de volgende apps:

 

  • De Digitale Buddy
  • Google Fit
  • Als je een stappenteller hebt (bijv een Fitbit), de app die hierbij hoort (bijv de Fitbit app).

Als je geen stappenteller hebt maar je telefoon hiervoor gebruikt, hoef je alleen een Google Fit account te hebben. Zorg dat je alle apps hebt geïnstalleerd en een account hebt aangemaakt. Het is belangrijk dat je stappenteller is gekoppeld aan de app die hierbij hoort.

 

 

2 – Synchroniseer de data tussen de app van je stappenteller en Google Fit

Om de informatie in de Digitale Buddy te krijgen, moet je eerst de informatie uit je stappenteller in Google Fit krijgen. Dit kan per stappenteller verschillen maar meestal komt het hierop neer:

  1. Open de app van de stappenteller.
  2. Open de instellingen.
  3. Zoek de functie om de app te koppelen aan andere apparaten of apps, meestal heet dit: ‘Verbindingen beheren’, ‘Andere service linken’ of ‘Apps en apparaten’.
  4. Hier hoort de verbinding te staan met Google Fit. Volg de verdere instructies in de app.
  5. Zorg ervoor dat de stappenteller van Google Fit zelf uit staat. Anders komt het aantal stappen van zowel Google Fit als die van je stappenteller in het overzicht te staan.
  6. Als Google Fit hier niet tussen staat, kan je stappenteller geen directe verbinding maken met Google Fit. Dan heb je een ’tussenapp’ nodig. Voor Fitbit modellen kan je hiervoor FitToFit (gratis app) gebruiken. Andere modellen kun je verbinden met de app Health Sync. Deze app kost eenmalig 2,99 euro, met een gratis proefperiode van zeven dagen.

Bij Health Sync moet je het volgende doen:

  1. Download de app uit de Playstore.
  2. Open Health Sync en kies de app waar je informatie uit wilt halen (bijvoorbeeld Garmin, Polar of Fitbit).

   Health Sync

   Health Sync

  3. Kies de app waar je de informatie naartoe wilt sturen, in dit geval dus Google Fit.
  4. Druk op ‘akkoordverklaring’, en aanvaard deze.
  5. Nu kom je op een scherm met initialisatie acties. Controleer hier je Google Fit account en initialiseer de verbinding met de andere app. Klik op Google Fit verbinding controleren (eventueel inloggen), en zorg ervoor dat Google Fit zelf niet ook de stappen bijhoudt (zet dit dus uit). Anders komen de stappen dubbel in Google Fit.
  6. Nu moet je de verbinding van de bron app initialiseren. Druk op de knop van ‘initialiseer verbinding …. App’. Log in met je account, sla de gegevens op en geef toestemming om de data te delen.
  7. Nu is de synchronisatie voltooid en kan je aanvinken welke informatie je wilt delen met Google Fit.

 

 

3 – Verbind nu de Digitale Buddy met Google Fit

Gezondheid integratie aanzetten

Gezondheid integratie aanzetten

  1. Ga in de Digitale Buddy naar ‘Meten is Weten’.
  2. Hier staat een scherm met een knop ‘Gezondheid integratie aanzetten’. Selecteer deze.
  3. Wanneer je inderdaad wilt integreren, komt er een pop-up om in te loggen met je Google Fit account.
  4. Hierna komt een scherm waar je toestemming kunt geven voor het gebruik van je informatie uit Google Fit in de Digitale Buddy. Dit is een belangrijke stap, want hier bepaal je welke data je wel/niet in de Digitale Buddy wilt gebruiken. Zie ook de volgende stap.

 

 

4 – Selecteer welke informatie je wilt delen met de Digitale Buddy

Wanneer je aan kunt geven welke informatie je wilt delen met de Digitale Buddy, selecteer dan ‘stappen’ of ‘stappenteller’. Omdat in volgende versies van de Digitale Buddy steeds meer gegevens kunnen worden ingezet (bijv informatie over slaap of hartslag) raden we aan om alle data te selecteren die je nu en in de toekomst wilt delen. Dit voorkomt mogelijke problemen in de toekomst. Uiteraard kun je keuzes later altijd weer wijzigen.

 

 

5 – Nu wordt de informatie elke keer automatisch geüpload als je de Digitale Buddy opstart.

Als het allemaal is gelukt, begint de Digitale Buddy met het ophalen van de informatie uit Google Fit. Dit gebeurt elke keer als je de Digitale Buddy opnieuw start. De informatie verschijnt in je overzicht. Dit kan wel even duren. Als het nog niet te zien is, probeer de Digitale Buddy dan opnieuw op te starten. Als je de Digitale Buddy langere tijd gebruikt, wordt de informatie in de achtergrond automatisch bijgewerkt. Zo heb je altijd de meest recente informatie.

 

 

6. Controleer of de verbinding/toestemming voor informatie delen goed is gegaan.

Als de informatie van de stappenteller hierna nog steeds niet in je Digitale Buddy verschijnt, kun je controleren of het toestemming geven goed is gegaan. Dit gaat als volgt;

  1. Open Google Fit
  2. Druk rechtsboven op het icoontje met een letter/kleur
  3. Druk op ‘Je Google-account beheren
  4. Nu zit je in je Google-account. Ga naar ‘Gegevens en privacy’.
  5. Scroll naar beneden tot je ‘Apps en Services’ tegenkomt. Druk hier op ‘Apps van derden met accounttoegang’.
  6. Als de Digitale Buddy niet in dit overzicht staat, is het verbinden/toestemming geven niet gelukt. Let op; het kan even duren voordat het terug is te zien in je Google account. Dit kan tot een dag duren. Het opnieuw opstarten van de app of vernieuwen van het overzicht kan dit sneller laten gaan.
  7. Wanneer het niet is gelukt, probeer de eerdere stappen nog een keer te doorlopen. Of neem contact op met info@bettertoday.nl

 

Handleiding voor integratie met iOS en Apple Gezondheid

 

Heb jij een Apple telefoon? Dan kan de Digitale Buddy de informatie uit je stappenteller alleen krijgen via de Apple Gezondheid. Het werkt zo:

 

1 – Verbind je stappenteller (met de desbetreffende app) aan Apple Gezondheid

Wanneer je stappenteller (bijv een Fitbit) is verbonden aan de bijkomende app, kun je deze verbinden met Apple Gezondheid. Open de Apple Gezondheid app en volg deze stappen:

  1. Ga naar het kopje ‘Activiteit’, en druk vervolgens op ‘Stappen’.
  2. In dit scherm staat ‘Gegevensbronnen en toegang’, Klik hierop.
  3. Hier staat een lijst met gegevensbronnen. Waarschijnlijk staat je IPhone hier bovenaan en de leverancier van je stappenteller daaronder. Druk rechts boven in uw scherm op ‘Wijzig’.
  4. Bij elke gegevensbron zie je nu drie grijze streepjes aan de rechterkant. Druk op de drie grijze streepjes van je stappenteller en houd deze vast. Verschuif vervolgens het balkje naar boven zodat je stappenteller bovenaan komt te staan.
  5. Als dit is gelukt, druk dan op ‘Gereed’.

Dit kan anders zijn voor elk merk van stappentellers. Als het niet lukt op deze manier, kijk dan in de handleiding van jouw stappenteller.

 

2 – Open de Digitale Buddy en ga naar ‘Meten is Weten’

Open de Digitale Buddy en druk rechtsboven op de drie streepjes. Hier komt een overzicht van de verschillende menu’s in de Digitale Buddy. Ga naar ‘Meten is Weten’.

Gezondheid integratie aanzetten

Gezondheid integratie aanzetten

 

3 – Bij ‘Meten is Weten’ staat een knop met ‘Gezondheid integratie aanzetten’. Druk hierop en geef toestemming.

In het menu van ‘Meten is Weten’ zie je bovenaan het scherm de knop staan: ‘Gezondheid integratie aanzetten’. Deze vraag gaat over toestemming geven om gegevens (van bijv je stappenteller) te halen uit de Apple Gezondheid app en te gebruiken in de Digitale Buddy. Klik op deze knop en geef toestemming.

 

 4 – Nu zie je een scherm van Apple met welke gegevens je wilt delen. Selecteer de stappenteller.

Selecteer de gegevens om in de Digitale Buddy te gebruiken

Selecteer de gegevens om in de Digitale Buddy te gebruiken

Zodra je toestemming hebt gegeven om de informatie te delen, krijg je een scherm te zien van iOS waarin je kunt aangeven welke gegevens je wilt delen met de Digitale Buddy. Selecteer hier in ieder geval ‘stappen’.

Omdat in volgende versies van de Digitale Buddy steeds meer gegevens kunnen worden ingezet (bijv informatie over slaap of hartslag) raden we aan om alle data te selecteren die je nu en in de toekomst wilt delen. Dit voorkomt mogelijke problemen in de toekomst. Uiteraard kun je keuzes later altijd weer wijzigen.

 

5 – Nu wordt de informatie elke keer automatisch geüpload als je de Digitale Buddy opstart.

Als het allemaal is gelukt, begint de Digitale Buddy met het ophalen van de informatie uit Apple Gezondheid. De eerste keer duurt misschien wat langer. Als je de ‘Meten is Weten’ pagina verlaat en wat later weer teruggaat, zal de data beschikbaar zijn. Elke keer als je de Digitale Buddy opnieuw opstart, wordt de informatie automatisch opgehaald en verschijnt dit in je overzicht. Als je de Digitale Buddy langere tijd gebruikt, wordt de informatie in de achtergrond automatisch bijgewerkt. Zo heb je altijd de meest recente informatie.

 

6 – Als de informatie van de stappenteller niet in de Digitale Buddy komt, kun je controleren of het toestemming geven gelukt is. Dit gaat zo:

Kijk eerst in de Digitale Buddy bij de instellingen of de functie ‘Gezondheid integratie aanzetten’ is geactiveerd. Dit doe je zo:

  • Ga in de Digitale Buddy naar instellingen.
  • Bovenaan in de instellingen staat de categorie ‘Digitale Buddy integratie’. Hieronder staat een knop met ‘Gezondheid integratie aanzetten’. Zorg dat deze aan staat.

Staat ‘Gezondheid integratie aanzetten’ wel aan, maar zie je de informatie uit de stappenteller nog niet? Dan kun je in de Apple Gezondheid app ook controleren of er verbinding is gemaakt. Dit gaat zo:

  • Ga naar  ‘Instellingen
  • Ga naar ‘Gezondheid
  • Klik op ‘Gegevenstoegang en apparaten‘, helemaal onderaan
  • Als het goed is, zie je nu de Digitale Buddy in de lijst van apps die toegang hebben tot Apple Gezondhei
  • Staat de Digitale Buddy er niet bij, sluit de Digitale Buddy app dan helemaal af en begin nog een keer vanaf stap 1.
  • Klik op de Digitale Buddy en controleer welke data je toegang hebt gegeven tot de Digitale Buddy. ‘Stappen‘ moet in ieder geval aanstaan.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd een mail sturen naar info@bettertoday.nl